Kg.sofia.bg

Новини и съобщения

28.09.2020 Отсъствия на децата в детските градини


ЯСЛЕНА, ПЪРВА И ВТОРА ГРУПА

Съгласно Насоките за работа на детските градини през учебната 2020/21 г. в условията на COVID-19, детските градини са отворени за посещение от всички деца, но в настоящата ситуация единствената сигурна и безопасна среда с гарантирана физическа дистанция е домашната, затова е препоръчително децата, за които предучилищното образование не е задължително и има възможност да се грижи възрастен, да останат вкъщи. Това важи още в по-голяма степен за децата, живеещи в едно домакинство с възрастни хора и с такива от рискови групи, както и в случаите, когато за придвижването до детската градина се налага използването на обществен транспорт – вътрешноградски или между населените места. Следователно родителят може да подаде декларация /в свободен текст или по образец/, че желае детето му да остане вкъщи за съответен период в рамките на извънредната епидемиологична обстановка и отсъствията да бъдат извинявани служебно.

ПОДГОТВИТЕЛНА ГРУПА

Съгласно Насоките за работа на детските градини през учебната 2020/21 г. в условията на COVID-19, в отделни случаи, при които присъствието на децата е невъзможно или не е целесъобразно по здравословни причини (самите те са със заболявания, които не позволяват посещаване на детска градина или техните родители/настойници попадат в рискова група за COVID-19) родителите могат да изберат самостоятелна организация. В този случай, за да могат децата да бъдат включени в самостоятелна организация на предучилищното образование, родителите подават заявление до директора на детската градина съгласно изискванията на чл. 18 от Наредба № 5 от 2016 г. за предучилищното образование. Очаква се дните по уважителни причини да бъдат увеличени от 10 на 20.

 

За всички родители на деца от яслена, първа и втора група, предоставяме примерна декларация, която да попълнят, ако желаят  детето им  да остане вкъщи за съответен период от време в рамките на извънредната епидемиологична обстановка и отсъствията да бъдат извинявани служебно.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

От ………………………………………………………………………………………………………………………

Родител на …………………………………………………………………………………

От ………………………………………………………………………………… група на ДГ №81 „Лилия“

 

Уважаема госпожо директор,

Декларирам, че желая детето ми да отсъства от детската градина в рамките на извънредната епидемиологична обстановка  за следния период: …………………………………….. – ………………………….. 2020 г.

Дата: …………………                                                                  Родител: ………………………

 

За родителите на децата от подготвителните  трета и четвърта групи, които  желаят да преминат на самостоятелна форма на обучение, предоставяме  документите, с които да декларират това обстоятелство:

  1. Правила за преминаване в самостоятелна форма на обучение.
  2. Заявление от родител.
  3. Декларация от родител по чл.18 ал.3 т.1 от Наредба №5/03.06.2016 на МОН
  4. Декларация от родител по чл.18 ал.3 т.3 от Наредба №5/03.06.2016г. на МОН

 

Приложение:

http://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2020/05/3_Zayavlenie_priem_samostoyatela_organizacia_vzaimodeistvie_DG.docx

http://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2020/05/3_Zayavlenie_priem_samostoyatela_organizacia_vzaimodeistvie_DG.docx

http://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2020/05/4_Deklaracia_chl5_ZPUO.docx

http://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2020/05/5_Deklaracia_chl18_al3_t3_Naredba5.doc